Drink 06

Pina Colada

Samenvatting Artikel

De Pina Colada is een cocktail die je door de combinatie van de smaken ananas en kokos meeneemt naar een zomers eiland. De cocktail is in 1954 is bedacht door een barman in San Juan op Puerto Rico. De Pina Colada is dan ook de nationale drank van dit eiland. De drank is oorspronkelijk bekend als een Piña Colada, wat in het Spaans “gezeefde ananas” betekent. Hier in Nederland wordt de Pina Colada meestal geserveerd in een hoog longdrinkglas dat gegarneerd is met een stuk ananas. In het buitenland proberen ze er vaak iets speciaals van te maken door hem op te dienen in een halve kokosnoot of ananas. In dit artikel vertellen we wat meer over de ingrediënten van de Pina Colada en hoe je deze zelf het beste kunt maken.

Wat zijn de basis ingrediënten?

De basisingrediënten van de Pina Colada zijn ananas, kokosroom en donkere rum. De hoeveelheid die je nodig hebt verschilt heel erg per regio en kan natuurlijk ook naar eigen smaak variëren. De meest gebruikte hoeveelheden zijn:

  • 45 milliliter witte rum
  • 30 milliliter kokosmelk
  • 90 milliliter ananassap
  • Crushed ijs (of ijsblokjes)

Vaak wordt hier nog een stukje ananas aan toegevoegd als garnering. Door vers ananassap te gebruiken wordt de cocktail  iets steviger en voller van smaak. De kokosmelk zorgt ervoor dat de Pina Colada een heerlijk romige structuur krijgt.

Het alcoholpercentage van dit drankje varieert afhankelijk van de samenstelling. De bovengenoemde samenstelling bevat 14,5% alcohol. Het is natuurlijk ook mogelijk om er een virgin Pina Colada van te maken. Hiervoor kun je de witte rum vervangen door twee lepels room- of vanille-ijs.

Hoe maak je een Pina Colada?

Als je een Pina Colada gaat maken is het handig om een cocktailshaker te gebruiken. Je voegt als eerste het crushed ijs, de kokosroom en het ananassap toe, waarna je met de shaker alles goed door elkaar schudt. Hierna kun je de rum toevoegen en het drankje serveren.

Doorgaans wordt de Pina Colada geserveerd in een hoog glas met een verbreedde bovenkant, maar er zijn ook glazen in de vorm van een ananas in omloop. Wil je de Pina Colada extra speciaal maken? Je kunt een verse ananas gebruiken, hier vers ananassap van maken en de Pina Colada serveren in de uitgeholde ananas.

Beste merken rum voor Pina Coladas?

Welk merk het beste is hangt natuurlijk helemaal af van je eigen smaak. Maar er zit wel verschil in de kwaliteit van de rum. Zo wordt Bacardi gezien als een van de betere merken en Sunny Bay als een goedkoper alternatief. Wil je hier een beetje tussenin zitten? Dan raden wij merken als Havana Club en Captain Morgan aan. Deze merken hebben een prima rum en zijn daarnaast in verhouding betaalbaarder.

Toevoegingen en variaties op het originele recept

Er zijn verschillende variaties van de originele Pina Colada. Zo wordt er regelmatig mango(sap), banaan of limoen toegevoegd. Ook kun je witte of gekruide rum gebruiken in plaats van donkere rum. De gekruide rum zorgt voor een net wat smaakvollere afdronk. Chocolade fan? Het is ook mogelijk om chocolade poeder of chocomelk toe te voegen. Als garnering kun je een stuk chocolade schaven en over de Pina Colada heen strooien. 

De Pina Colada is niet de meest ingewikkelde cocktail om te maken, en eentje die goed te personaliseren is. Zo kun je goed experimenteren met verschillende ingrediënten en verhoudingen om tot de, voor jou, perfecte Pina Colada te komen. Salud! 

Meer artikelen