Drink 01

Margarita

Samenvatting Artikel

De margarita is een klassieke cocktail met het bekende zout randje en bevat maar 3 ingrediënten, wat hem dus perfect maakt voor een gezellige avond met je vrienden. Door de combinatie van zoet, zuur en bitter is dit echt een onweerstaanbaar verfrissend drankje met een unieke smaak. Wil je meer weten over het ontstaan of hoe je dit heerlijke drankje maakt? Stop dan maar met zoeken, want dit is de perfecte cocktail voor jou. 

De geschiedenis van de margarita

De geschiedenis van de margarita bestaan uit vele verhalen en legendes, maar vele van die verhalen komen voort uit theorieën. 

De eerste theorie is ontstaan in 1930 waar ze geloofde dat de cocktail is voorgekomen van een andere cocktail die de Daisy heette. De cocktail zou dan de verfijnde versie zijn waarbij er tequila en limoensap is toegevoegd. 

Een van de meest bekende theorie is die van 1940 of 1950 waarin er verteld werd dat het drankje in Mexico is uitgevonden door een Amerikaanse cocktail shaker. Hij creëerde het drankje voor een Hollywood actrice waarvan haar naam margarita in het Spaans betekende. Ongeacht de verschillende theorieën is het duidelijk dat het drankje al erg populair was is de jaren 1930, en de populariteit alleen maar is toegenomen. 

Verschillende soorten margarita 

Er zijn verschillende soorten margarita ’s. Er is de klassieke versie, de “frozen” margarita, en de margarita met fruit. Waarom het drankje zo bekend is, komt door de smaakexplosie die je krijgt door de combinatie van de zoete smaak van triple sec en de zure smaak van de limoen. 

Een klassieke margarita wordt gemaakt door tequila, triple sec, en limoensap in een shaker te doen met ijs, en het daarna in een glas gerimd met zout te gieten. Een “frozen” margarita daarentegen is de bevroren versie hiervan. Hij wordt gemaakt door de ingrediënten in een blender te doen, totdat je een gladde structuur krijgt. Het perfecte drankje dus voor de zomerse dagen, wanneer je wat afkoeling nodig hebt. Tot slot de margarita met fruit. Deze margarita wordt gemaakt door het toevoegen van lekker veel fruit aan het recept. Hierdoor krijgt het drankje een zoete smaak. 

Wat heb je nou eigenlijk nodig?

Om de margarita van je dromen te kunnen maken heb je alleen maar deze 3 ingrediënten nodig.

  • 45 ml Tequila 
  • 20 ml Triple sec
  • Limoensap van 1,5 limoen

Extra: 

  • Snufje zout (voor het bekende randje)

Hoe serveer je een margarita? 

Nu je weet welke ingrediënten je nodig hebt, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe je een margarita creëert.  

  • Stap 1: Breng als eerst het zout randje aan. Dit doe je door een partje limoen langs de rand van het glas te halen en daarna de rand door het zout de halen. 
  • Stap 2: Doe de 45 ml tequila, 20 ml triple sec, en het sap van 1,5 limoen in een cocktailshaker. 
  • Stap 3: Voeg wat ijs toe en schud het drankje ongeveer voor 15 seconden. 
  • Stap 4: Giet het mengsel in het zout gerimd glas, en smullen maar. 

De margarita een iconische “must try” cocktail met een rijke geschiedenis. Of het nu uitgevonden is voor een geliefde of voort is gekomen uit een andere cocktail, het is duidelijk dat het door de jaren heen een wereldwijde favoriet is geworden. 

Meer artikelen