Drink 02

Bloody Mary

Samenvatting Artikel

Een cocktail drinken tijdens Happy Hour en gezond bezig zijn, wie wilt dat nou niet? Dit klinkt te mooi om waar te zijn, maar met een Bloody Mary is het beste van beide werelden mogelijk. Hoe dat kan, dat leggen we uit in dit artikel.

Calorieën Bloody Mary

Veel cocktails worden gemaakt met alcohol frisdrank, fruit en/of suiker, denk bijvoorbeeld aan een Mojito. Deze combinatie zorgt ervoor dat een gemiddelde cocktail uit 300 calorieën bestaat en een Pina Colada uit zelfs 350 calorieën. Een Bloody Mary bestaat uit wodka en hoofdzakelijk uit tomatensap wat veel toegevoegde suikers scheelt. Hierdoor bestaat een Bloody Mary uit slechts 123 calorieën per glas: dit is bijna 3x minder dan een Pina Colada, tel uit je winst!

Bloody Mary en vezels

Met een Bloody Mary kom je al snel aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels en groenten. Een Bloody Mary bestaat grotendeels uit tomatensap waardoor je 1,84 gram vezels binnenkrijgt. Een vrouw wordt aangeraden dagelijks 30 gram vezels te nuttigen, dus een Bloody Mary helpt je goed op weg. Verder zorgen de vezels ervoor dat je sneller een voldaan gevoel hebt, waardoor je waarschijnlijk minder gaat drinken of snacken tijdens het Happy Hour uurtje.

De naam Bloody Mary

Leuk al die gezondheidsvoordelen van deze cocktail, maar waar komt de naam dan eigenlijk vandaan? De naam Bloody Mary heeft drie mogelijke oorsprongen:

 1. Queen Mary I van Engeland was een berucht staatshoofd. Na een opstand die werd neergeslagen met veel bloed en terreur, kreeg ze later de bijnaam “Bloody Mary”.
 2. Andere mensen denken dat de naam afkomstig is van de actrice Mary Pickford die in een cabaret speelde die “Bucket of Blood” heette.
 3. Niet overtuigd? Als alternatief kan de naam zijn ontstaan uit de naam “Vladimir”. Vanuit de Slavische lettergrepen is dit moeilijk uit te spreken in het Engels. Dit verhaal schijnt historisch mogelijk te zijn, omdat Vladimir Smirnov (van de bekende Smirnoff familie) een klant aan de bar was van Fernand Petiot, de man die de Bloody Mary bedacht.

Wie heeft de Bloody Mary bedacht?

De oorsprong van de Bloody Mary-cocktail is gehuld in mysterie en er zijn verschillende theorieën over wie deze populaire drank heeft bedacht. Hoewel er geen definitief antwoord is, zijn er twee namen die vaak worden genoemd in verband met de creatie van de Bloody Mary: Fernand Petiot en George Jessel.

Fernand Petiot, een barman van het Harry’s New York Bar in Parijs, beweerde dat hij de Bloody Mary voor het eerst heeft gemaakt in de jaren 1920. Hij mengde wodka en tomatensap met enkele kruiden en specerijen om de perfecte smaakcombinatie te creëren. De cocktail werd oorspronkelijk “Bucket of Blood” genoemd, maar later hernoemd naar Bloody Mary.

Aan de andere kant beweerde George Jessel, een bekende acteur en producent uit die tijd, dat hij de cocktail had bedacht. Volgens zijn verhaal zou hij de Bloody Mary hebben gemaakt in de jaren 1930 in het King Cole Bar in het St. Regis Hotel in New York. Hij zou de naam hebben gekozen ter ere van zijn vriendin, Mary, die bekendstond om haar temperamentvolle persoonlijkheid.

Ingrediënten Bloody Mary

 • 2 delen wodka
 • 4 delen (biologische) tomatensap
 • ½ deel citroensap, (naar smaak)
 • 4 scheutjes Worcestershire saus
 • 4 scheutjes Tabasco, (of hete pepersaus)
 • 1 snufje fleur de sel (of zeezout)
 • 1 snufje zwarte peper
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 bosje aromatische kruiden
 • IJs, in blokjes

“Deze wodka cocktail kent eindeloze variaties. Je kunt chili, Worcestershire saus, Tabasco, kruiden en zelfs spek toevoegen. Het is aan jou!

Zo maak je een Bloody Mary

Weet je nu bijna alles van de Bloody Mary? Mooi, dan kunnen we nu aan de slag met het maken van een Bloody mary! Wie kan een Bloody Mary beter maken dan Jamie Oliver? Lees hier zijn Bloody Mary artikel en hier onze vertaling:

 1. Voeg veel ijs en al je ingrediënten toe aan een shaker of roerglas.
 2. Als je een shaker gebruikt, kantel deze dan een paar keer naar voren en naar achteren om de ingrediënten te mengen zonder dat de drank schuimig wordt. Als je roert, kun je dat krachtig doen.
 3. Giet de mix in een glas. Vul aan met vers ijs als het niet helemaal vol is.
 4. Voeg je garnituren toe: alle verse kruiden en een stengel bleekselderij werken goed.
 5. Tabasco-tip: als je Bloody Mary’s maakt voor een groep mensen, maak dan een kan zonder kruiden en laat mensen hun eigen Tabasco toevoegen. Sommigen houden van pittig, anderen niet zo veel!

Helpt een Bloody Mary tegen een kater?

Wie kent het niet: na een lang avondjes stappen word je een dag later wakker met hoofdpijn, een droge mond en misschien zelfs een leuke scharrel naast je. Wat is een goed medicijn tegen de kater, een Bloody Mary wellicht? Om je vraag te beantwoorden: Een Bloody Mary helpt deels tegen een kater en wel om deze redenen:

 • Hydratatie: Een Bloody Mary bevat tomatensap, dat vocht bevat en kan bijdragen aan hydratatie. Uitdroging is een veelvoorkomende bijwerking van overmatig alcoholgebruik, en het consumeren van vocht kan helpen om het vochtgehalte in het lichaam aan te vullen.
 • Elektrolyten en voedingsstoffen: Tomatensap bevat van nature elektrolyten zoals natrium, kalium en magnesium, die verloren kunnen gaan tijdens het drinken van alcohol. Het aanvullen van deze elektrolyten kan helpen om de balans in het lichaam te herstellen.
 • Smaak en aroma: De smaken en aroma’s van een Bloody Mary, zoals tomatensap, kruiden, specerijen en citrus, kunnen de smaakpapillen stimuleren en afleiding bieden van de symptomen van een kater. Dit kan subjectief gevoel van verlichting geven.
 • Voeding: Sommige Bloody Mary-recepten bevatten ook groenten zoals selderij, komkommer of olijven, die voedingsstoffen kunnen leveren en een lichte snack kunnen bieden om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

In dit artikel hebben we de veelzijdige Bloody Mary-cocktail verkend, van de oorsprong en mogelijke voordelen tot het recept en de vraag of het helpt tegen een kater. Hoewel de oorsprong van de Bloody Mary in mysterie is gehuld en de effectiviteit tegen een kater niet wetenschappelijk is bewezen, blijft deze cocktail geliefd om zijn unieke smaak, de mogelijkheid om groenten en vezels toe te voegen, en het feit dat het een verfrissende keuze kan zijn tijdens Happy Hour. Of je nu een fan bent van de Bloody Mary vanwege de smaak of de mogelijke voordelen, vergeet niet om altijd verantwoordelijk om te gaan met alcohol en te genieten met mate. Proost!

Meer artikelen